Christian Tissier

8° dan Aikido Aikikai Shihan

Tissier werd geboren op 7 februari 1951 te Parijs. Hij begon in 1962 met aikido bij Tavenier sensei en Nakazono sensei. Hij trainde uitzonderlijk gedreven waardoor hij zijn 2e dan behaalde op 17 jarige leeftijd in 1968 bij sensei Nakazono. In januari 1969 vertrok hij op zijn eentje naar Japan, het Aikido centrum van de wereld, aanvankelijk voor 6 maanden, maar hij bleef 7 jaar. Hij trainde bij Doshu, Saotome Sensei, Osawa Sensei, maar vooral bij Yamaguchi sensei. Omdat hij wilde leren en begrijpen hoe een contactsport functioneerde, trainde hij kenjutsu en kickboksen.

Sensei Tissier studeerde Japans en gelijktijdig gaf hij in het lyceum van Tokio Franse les, om zijn verblijf en kosten te financieren. Hij is 4e dan als hij in 1976 naar Frankrijk terugkeert. Hij woont dan in Vincennes en opent daar Cercle Tissier. Snel heeft hij er talrijke leerlingen en wordt hij aangesteld als technisch directeur van de Franse Aikido federatie.

Tot op heden heeft sensei Tissier een erg sterke band met de Hombu dojo te Japan van wie hij in 1981 zijn 5e dan overhandigd kreeg, zijn 6e dan in 1986 en in januari 1998 zijn 7e dan. Deze werd overhandigd door de zoon van Doshu Kisshomaru Ueshiba, Moriteru Ueshiba. In 2016 verkrijgt Sensei Christian Tissier als eerste Westerling zijn 8° dan Aikido Aikikai vanuit de HOMBU Dojo Japan.

Sensei Christian Tissier is een zeer sociaal man met een warme uitstraling. Zijn Aikido is realistisch en dynamisch met een sterke focus op stabiel voetenwerk, gedragen door sterk gecentreerde heupen.

Hij beschrijft zijn aikido zelf als volgt:

Frankly, I have the feeling that I am practicing an aikido of irimi. Irimi is not about smacking the partner across the face each time he moves or leaves an opening. For me, irimi is about getting to the core of the movement. My sensitivity in terms of practice comes a lot from Kenjutsu (Kashima Shin Ryu) and this type of work is very direct. Then again, it depends of everybody’s definition of irimi and tenkan but I really think that physically and mentally, my Aikido is more irimi than it is tenkan.
http://www.guillaumeerard.com