Wat is aikido

“Aikido is Budo, een Japanse krijgskunst. Aikido is de weg van de krijger”.

Aikido is een manier van zelfontwikkeling, het competitieloze aspect van deze krijgskunst geeft je de kans om je eigen persoonlijkheid volledig te laten ontplooien.

Aikido betekent letterlijk de weg (Do) van het ontmoeten en in overeenstemming brengen (Ai) van het zelf met de levenskracht (Ki). Het centrale doel is zelfrealisatie door middel van discipline, die begint met het aanleren van correct gebruik van fysieke energie. Er ontstaat een toename van de kracht die Ki genoemd wordt. De leerling leert gebruik maken van deze Ki-kracht in plaats van louter spierkracht, waardoor de eigen bewegingen harmonisch samengaan met die van de partner.

Hiermee wordt tevens de complete conditie van het lichaam verbeterd. Door stretchen wordt de leerling zich bewust van de houding van de ruggengraat en ontwikkelt hij sterke en soepele spieren en gewrichten. Gecombineerd met een goede lichaamshouding leidt dit tot grotere harmonie tussen lichaam en geest, een positieve mentale instelling en meer zelfverzekerdheid in het dagelijkse leven.

In een dojo oefen je samen met anderen om je eigen centrum, je eigen identiteit te ontdekken, te vergroten of te verfijnen. Door vloeiende bewegingen en met respect voor elkaar krijg je na enige tijd een “vrij” gevoel op de mat. Dit vrij gevoel met inzet voor elkaar is sowieso en maatschappelijk herkenbaar iets waar we geregeld bij stil staan.

Aikido is een martial art die door Morihei Ueshiba uit de technieken van de Japanse samoerai, en in samenhang met verschillende filosofische en religieuze tradities ontwikkeld is. De confrontatie met de partner wordt niet gezocht voordat men zelf wordt aangevallen. Daarom moet de Aikidoka leren leiding te geven aan de energie die op hem of haar afkomt. Om leiding te kunnen geven aan andermans energie is het van groot belang om rustig te blijven en niet in paniek te raken.

Copyright: http://www.acdaruma.com/