Seishiro Endo

8° dan Aikido Aikikai Shihan

Endo Shihan is geboren in Shimohirao, Saku-shi, Nagano Prefecture Japan, één van de laatste uchi deshi van O Sensei en beoefent aikido sinds 1964. Hij studeerde af aan de Gakushin universiteit waar hij de Aikido club leidde.

Sinds 1967 traint hij in de Hombu Dojo, waar hij studeerde onder O Sensei, de 2de Doshu Kisshomaru Ueshiba, Hiroshi Tada, Mitsunari Kanai, Yasuo Kobayashi en Seigo Yamaguchi.

Toen Endo 30 jaar was, ontwrichtte hij zijn schouder. Dit betekende een keerpunt in zijn aikido. Bij zijn blessure vroeg Yamaguchi aan hem, ‘Jij doet nu 10 jaar aikido en je kan alleen je linkerarm nog maar gebruiken, wat ga je nu doen?” Endo ging op zoek naar een andere richting voor zijn aikido. Zijn aikido werd zachter en hij focuste op het contact met de tegenstander. Endo legt de nadruk op de principes van contact met de ander en vrij bewegen. Hij legt veel minder de nadruk op het aanleren van een massa technieken. Hij vindt het belangrijk dat elke student op elk moment van de oefening of techniek aanwezig moet zijn. Hij focust op de concentratie van ki, ontspannen van het bovenlichaam, een dynamische houding en een mentale kalmte. Hij moedigt zijn studenten ook steeds aan om zelf te zoeken en nooit dingen te accepteren zonder dat ze die zelf getest hebben.

Endo Shihan is een Aikikai Hombu leraar en stichtte in 1990 de Aikido Saku Dojo in Nagano. Verder geeft hij seminaries over heel de wereld.